Leertraject “Waarderend Interveniëren: een interessante puzzel!”

Ben je enthousiast over Appreciative Inquiry ofwel waarderend interveniëren en werk je er weleens mee, maar wil je je graag laten inspireren en ondersteunen door ervaren professionals?
Heb je een opleiding AI gedaan of een MOOC gevolgd en wil je graag nog leniger worden in het werken met AI door je praktijkvragen met anderen te bespreken?
Heb je behoefte aan verdieping van je kennis over AI, wil je je handelingsrepertoire uitbreiden en dit liefst zoveel mogelijk op maat? 

Dan hebben we een uniek aanbod voor je dat tot stand is gekomen door de samenwerking tussen Meerkat en het Instituut voor Interventiekunde.

Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar Loes Lucassen, Meerkat BV,  l.lucassen@meerkat.eu


Waarderend interveniëren: een interessante puzzel!
Een online en maatwerk leertraject rondom jouw eigen casuïstiek. 

Geïnspireerd door het online werken van de afgelopen maanden hebben we een aanbod dat het midden houdt tussen een opleiding en procesbegeleiding en dat gedeeltelijk online en gedeeltelijk op locatie  plaatsvindt. Uniek in zijn soort.

Aan de hand van jouw praktijk leer je samen met anderen op welke manier Appreciative Inquiry iets kan toevoegen aan jouw organisatie. Je bespreekt vragen als: ‘Hoe maak ik patronen en energie los en faciliteer ik het ontwikkelproces zonder het over te nemen?’; ‘Welke interventies kan ik doen?’; ‘In welk tempo betrekken we welke partijen binnen en buiten de organisatie?’. Begeleid door Rob van der Loo en Hanneke Laarakker: beiden gepokt en gemazeld in het advieswerk en met jarenlange ervaring in het toepassen van Appreciative Inquiry.


Inhoud

Je krijgt een individuele intake, waarin je vertelt wat je leervragen en werkvragen zijn en wat je tijdens het leertraject kunt bieden aan anderen.

Tijdens de bijeenkomsten breng je jouw project in; we verrijken het met fundamentele kennis en inzichten over de filosofie, methode en werkvormen van AI en bespreken hoe je verder kunt werken. We gaan in op de paradigma’s van AI en reflecteren op jouw manier van werken. We geven je interventiekundige inzichten en handvatten. Jij kiest op basis hiervan de werkvormen die passen bij jouw stijl, de situatie in jouw organisatie en de mensen waarmee jij werkt. Kortom: we koppelen praktijk aan de theorie en andersom. Echt maatwerk dus.


Werkwijze

We werken met afwisselende werkvormen, subgroepen, video en leesmateriaal vooraf.

Tijdens het leertraject werk je samen met een buddy om tussentijds je plannen uit te werken en feedback te vragen. Hier en daar voegen we praktijkopdrachten toe om oefening mogelijk te maken. Ook is naast de intake ruimte voor twee coachgesprekken met een van de facilitators.

Zo leer je met en van elkaar. De diversiteit van de werkvragen maakt dat je ook inzichten krijgt in vraagstukken die nu (nog) niet op jouw pad liggen. Samen puzzelen met iemand die net als jij aan het leren is, verhoogt de kans dat je eigen oplossingen vindt. En dat zijn altijd de beste. Je vergroot niet alleen je kennis en inzicht over AI, maar vergroot ook je eigen leer- en oplossingsvermogen. Dat is waar wij voor staan: het gaat niet alleen om de oplossing maar ook om de weg daar naartoe, zodat je beter toegerust bent om toekomstige vraagstukken aan te pakken.

We raden iedereen aan om met twee personen uit één organisatie in te schrijven. Samen maak je meer massa om in je organisatie iets teweeg te brengen.

 

Planning (2024-2025). Open inschrijving, mogelijkheid voor maatwerk.

De opleiding bestaat uit twee onderdelen:

‘Verkennend’ met de data :

 • Woensdag 18 September 2024  van 09:00-16:00 uur (op locatie)
 • Woensdag  9 Oktober 2024 van 09:00-16:00 uur (op locatie)

‘Aan de slag‘ met de data:

 • Woensdag 6 November 2024 van 09:00-16:00 uur (op locatie)
 • Woensdag 22 Januari 2025 van 09:00-12:30 uur (op locatie)
 • Woensdag 12 Maart 2025 van 09:00-16:00 uur (op locatie)
 • Woensdag 21 Mei 2025 van 9:00-12:30 uur (op locatie)
 • Woensdag 2 Juli 2025 van 09:00-16:00 uur (op locatie)

Aantal deelnemers: maximaal 12

De groepen zijn groot genoeg om diversiteit te waarborgen en klein genoeg voor diepgang en individuele aandacht.

Begeleiding


Rob van der Loo (Meerkat). Opgeleid als arbeids- en organisatie psycholoog. Werkt met Appreciative Inquiry sinds 2012 na het volgen van een opleiding over de filosofie en methode. Sindsdien past hij de principes overal in zijn werk toe en heeft hij een brede ervaring opgebouwd bij de concrete toepassing van de methode op het gebied van organisatieverandering, leiderschap en teamontwikkeling.
https://meerkat.eu/teamlid/rob-van-der-loo/

Hanneke Laarakker (Instituut voor Interventiekunde). Opgeleid als psycholoog. Zij heeft 30 jaar ervaring als adviseur en trainer. Faciliteren en opleiden is haar passie. Zij geeft opleidingen in Appreciative Inquiry en Interventiekunde. Haar leermeester in AI zei ooit: “jij bent AI”. Dat is uiteraard niet altijd zo, maar meestal wel.
https://instituutvoorinterventiekunde.nl/medewerker/hanneke-laarakker/

Waarde

 • € 2.795,– per deelnemer
 • € 2.495,– per deelnemer als je met twee mensen uit één organisatie inschrijft.

Wat krijg je daarvoor?

 • Basiscursus ter voorbereiding (2 dagdelen)
 • 5 x  bijeenkomst verdeeld over 5 maanden (deels online en deels op centrale locatie in Nederland).
 • 1 x intake en 2 x een coachgesprek.
 • Maatwerk leertraject met individuele aandacht: jouw casus centraal.
 • Werken met andere mensen uit de praktijk.
 • Een naslagwerk met presentaties, literatuurlijst en andere bijdragen die tijdens het traject relevant blijken te zijn.

Agenda