Eerlijk, ik weet het niet!

 

Wij adviseurs worden betaald om het te weten. Althans, dat denken we. Op het moment dat we het niet weten verzinnen we iets, reken maar! En wij zijn niet de enigen. Nee! Half Nederland wordt betaald om alles over iets te weten en bij gebrek aan kennis bij anderen het gat te vullen. Het moment van niet weten is er een van zwakte, dat moet ontweken worden. De meesten gaan nog wat harder praten, met nog wat meer overtuiging. Ze overtuigen elkaar dat het toch echt waar is, dat het gaat werken, geen twijfel!

Ga fietsen!

Dat zei mijn vader altijd als hij het zat was, als je onzin uitkraamde. Nou is mijn vader iemand die het altijd wel weet of pretendeert het te weten. Met veel overtuiging overigens, maar hier had hij het bij het juiste eind. Ga fietsen!

Het zeker weten is in de meeste gevallen namelijk niet wijs. Het niet weten, in de zin van even geen gedachten hoe het verder moet, is bij uitstek een moment van zijn. Echter, wij goedbetaalde alwetende adviseurs, managers en kennisspecialisten voelen ons hierbij buitengewoon ongemakkelijk.

‘Het samen een tijdje niet weten kan erg louterend werken’

Nou heb ik onlangs in de privésfeer veel mogen oefenen met niet weten. Ik wist het gewoonweg niet. Er was niets: niets te fixen, aan te werken, terug te draaien, te bepraten. Opmerkelijk. De grote waarde is dat vanuit dit gebied toch een helderheid komt. Jawel, zonder iets te hoeven doen. Het leven gaat door, groeit, ontwikkelt, zonder dat jij iets doet. Jouw bedrijf is soms ook gebaat bij niet weten. Dan gebeuren de mooiste, beste dingen. Haha! Het samen een tijdje niet weten kan erg louterend werken. Niet te lang natuurlijk;-)

Ik gun ieder mens, team, bedrijf de waarde, de berusting, de acceptatie en de nieuwsgierigheid van niet weten, zodat we vertrouwen krijgen in zijn in plaats van doen. Het zou veel burn-outs schelen, en depressies trouwens ook, en tot mooiere dingen leiden.

Ja, ik word soms betaald om het niet te weten. Weet je waarom? Omdat de waarde veel groter blijkt dan dat ik het pretendeer te weten. Spannend, dat wel.

Plaats een reactie