Gun je team een waarderende (door) start!

We leven momenteel in een roerige tijd. Langzaam gaan we weer terug naar ‘normaal’. Maar helemaal terug naar hoe het was en hoe we het deden zou doodzonde zijn. Immers, er waren naast moeilijkheden ook zoveel momenten van waarde de afgelopen tijd. Deze blog gaat over de huidige situatie en de mogelijkheid om hierin bewust een volgende stap te doen. Veel leerplezier en heb je interesse en/of wil je eens vrijblijvend hierover van gedachten wisselen? Neem dan contact op met Rob van der Loo, 0653208681, r.vanderloo@meerkat.eu

‘Terug naar normaal’

Het zou doodzonde zijn!

We bevinden ons nog midden in de Corona crisis, maar er dient zich al wel een fase aan waarin wij gaan speculeren en fantaseren over hoe het er ná de crisis uitziet.
Velen onder ons willen niets liever dan terug naar ‘normaal’, terug naar de situatie van voor de crisis. En dat is heel begrijpelijk. De huidige situatie is zeer anders, ongemakkelijk en geeft veel onzekerheden.
Het is echter niet wenselijk dat we straks terugkeren naar het ‘oude normaal’. Dat zou zonde, doodzonde zijn. Ik leg hieronder uit wat ik hiermee bedoel.

Een crisis, een keerpunt
Een crisis, welke vorm dan ook, geeft een ervaring, een verdiepende ervaring. In onze privélevens zijn de meesten van ons daar wel bekend mee. Het overlijden van een dierbare, ontslag of een burn-out kan leiden tot een periode van ‘crisis’ ofwel een ‘keerpunt’. Vaak zijn we daarna niet meer dezelfde als voor de crisis.
Wat mensen dan vaak zeggen, is dat ze zijn wakker geschud. Zo kan een hartaanval leiden tot dat iemand besluit te stoppen met roken, of zijn focus te verleggen van alleen maar werken naar aandacht voor privé of betere zelfzorg. We hebben misschien zelf ook de ervaring dat als je niet leert van een crisis, als je je ogen gesloten houdt, de volgende crisis niet lang op zich laat wachten, alleen dan met nog meer kracht, totdat je je lessen hebt geleerd. Het leven kent wat dat betreft geen scrupules.

Straks ‘terug naar normaal’ gaan zou eigenlijk betekenen: we doen net of er niets gebeurd is. Dat zou behoorlijk stom zijn.

Lering trekken uit deze crisis?
De volgende fase waar we ingaan is erg belangrijk. Zijn we in staat om samen lering te trekken van deze crisis?

Kijk eens om je heen. Wat is voor jou zichtbaar geworden? Wat zou jij graag meenemen naar de toekomst toe? Meer gelijke waardering van mensen in dit land? Meer rust en reflectie in je leven? Minder auto gebruiken? Meer je collega’s zomaar helpen waar nodig? We kunnen samen belangrijke stappen zetten…

Overal ter wereld, in dit land, in jouw dorp, buurt, gezin, zouden mensen zich een paar vragen kunnen stellen, waardoor het onderzoek zich opent:

 • Op welke manier heeft de afgelopen periode jouw ogen geopend? Welk moment was dat? Wat is er in deze situatie voor jou zichtbaar geworden?
 • En wat draagt deze situatie in zich, als boodschapper voor de toekomst? Welke kans of mogelijkheid zie je?
 • Kun je in jezelf een overtuiging of besluit voelen ten aanzien van deze kans? Om het anders te gaan doen? Wat is dit?

Evolutie vindt NU plaats. Ben je in staat te leren van wat er gebeurt en dat wat van waarde is mee te nemen naar de toekomst?

Nu is het moment!

Meerkat Recept: Een Waarderende (door)start!

Doe een ‘Waarderend opstart’ met je team en neem de zaken van waarde mee naar de toekomst. Juist nu! Dit proces kan zowel live als online verzorgd worden.

Wat levert het op?

 • Geeft een korte en krachtige gezamenlijke leerervaring, nieuwe ideeën
 • Is een positieve door- opstart van een team
 • Versterkt, hernieuwt de teamgeest, onderlinge verbinding en vertrouwen 

Doelgroep

Voor groepen, afdelingen en teams van 2-25 personen. 

Opzet

Vooraf

 • Kernthema samen bepalen
 • Nieuwsgierigheid opwekken

Waarderende opstart (2,5 uur)

 • Welkom
 • Waarderende opwarmer
 • Waarderend proces:
   • Ontdek: waarderende interviews
   • Succesfactoren en randvoorwaarden/kansen mogelijkheden
   • Actie: Welke positieve mini gewoonte creëer jij? Wat kan je als groep doen?
 • Afronding

Follow up (1/1,5 uur)

 •  1 uur succeservaringen delen 

 

Contact

Heb je interesse en/of wil je eens vrijblijvend hierover van gedachten wisselen? Neem dan contact op met Rob van der Loo, tel. 0653208681, r.vanderloo@meerkat.eu

Plaats een reactie